MILITARI DIN BASARABIA (10)

Posted: 15 decembrie 2014 in MILITARI DIN BASARABIA, ŞTIINŢĂ, Ştiri şi Informaţii

MILITARI DIN BASARABIA (10)

 SECRETELI ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Molcocean (u?) Mihail –  militar cu renume în spaţiul rusesc şi sovietic, participant la războiul ruso-japonez din 1904-1905 şi la Primul Război Mondial 1914-1918; s-a aflat la izvoarele formării armatei roşii, adică a Rusiei sovietice.

S-a născut la 14 octombrie 1877 la Chişinău în familia lui Vasile Andrei Molcocean şi botezat în biserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe” situată în apropierea gării auto din centrul capitalei. Cu regret, în scurt timp capul familiei a decedat şi toată povara a creşterii şi educaţiei celor cinci copii (Mihail era ultimul) a rămas pe umerii mamei lor Sofia Molcocean.

În luna mai 1890, după o testare Mihail este admis la studii la Liceul pentru băieţi din Chişinău şi ţinând cont de situaţia materială grea afamiliei i s-au făcut reduceri la plata pentru studii. În 1897 el finisează studiile cu note bune. Împreună cu prietenul său Ivan Jivallo au hotărât să-şi continue studiile la Şcoala militară de infanterie din Kiev(Rusia), dar în cele din urmă prietenul renunţă şi pleacă să înveţe la Şcoala militară de cavalerie din Elizavetgrag (Rusia).

 

Deja în 1901 Mihail Molcocean absolveşte  Şcoala militară de infanterie din Kiev primind şi gradul militar de porucic. Pentru a acoperi criza cronică social-economică, Rusia ţaristă a pornit un război împotriva Japoniei, cu speranţa că va fi victorios. Dar n-a fost să fie aşa, armata şi flota rusă nu erau pregătite de război, vasele marine, armele şi utilajul erau învechite şi net inferioare celor japoneze. Practic pentru armata rusă acest război a fost un măcel.

 

Unul din miile de militari implicaţi în război, era şi tânărul ofiţer Mihail Molcocean, care s-a aflat în China mai bine de 2 ani şi care i-au îmbogăţit cunoştinţele  practice militare, cu toate că Rusia a fost ruşinos înfrântă. De fapt, acesta a fost primul război din secolul XX, care conţinea în sine toate elementele principale ale unui război modern. Aici, pe câmpurile de luptă din Manjuria au fost utilizate pe scară largă artileria, mitralierelor şi  aviaţiei. Tot aici au fost întrebuinţate o mulţime de elemente din tactica şi strategia militară modernă.

 

Pentru curajul de care a dat dovadă Mihail Molcocean în luptele împotriva japonezilor, a fost decorat cu Ordinul „Sfânta Ana”, clasa IV cu inscripţia „Pentru vitejie”. După război, el erte transferat cu serviciul în Districtul militar Varşovia, unde este avansat în gradul militar de ştabs-capitan şiind tot odată şi comandant de campanie al garnizoanei din oraşul polonezLodz.Aici l-a prins ştirea despre începutul Primului Război Mondial. Din primele zile ale războiului, Molcocean Mihail a participat la lupte pe front. După bătălia de la Lodz de la sfârşitul lunii noiembrie 1914, el este înaintat la gragul de căpitan şi promovat în funcţia de comandant de batalion.

 

Luptele din perioada anilor 1915-1916 au pus în evidenţă capacităţile militare ale căpitanului Molcocean şi deja in toamna anului 1916 superiorii săi l-au inaintat la gradul de locotenent-colonel cu numirea în funcţie de adjutant în Statul Major al Corpului de Armata.

 

Ţinând cont de capacităţile sale exceptionale, în februarie 1917 Molcocean este trimis la studii la Academia Statului Major General di Sankt Petersburg, dar situaţia gravă de pe front l-a silit ca deja în aprilie 1917 să se întoarcă in unitate fiind numit în funcţia de şef al statului major al corpului de armata.În perioada când intensitatea operaţiilor militate scăzuse, eroul nostru şi-a continuat studiile la respectiva academie, pe care a finisat-o la 23 martie 1918. După lovitura de stat bolşevică din octombrie 1917 şi al pericolului înaintarii armatelor germane, l-au făcut pe Molcocean să recunoască noua putere şi să treacă în serviciul acesteia. Situaţia de pe front se complicase şi mai mult.La 1 martie 1918 trupele germane au intrat în Kiev şi se apropieau de Kursk.La începutul lunii octombrie 1918 el este numit la funcţia de şef stat major al Diviziei Kursk puşcaşi, funcţie în care s-a isprăvit de minune.

Aflându-se de partea „sarcomei” roşii, a luat parte la luptele împotriva armatei albgardiste a generalului Alexandr Denikin, împotriva armatei poloneze şi alte formaţiuni militare. Oriunde nu era trimis de către superiorii săi să lupte, peste tot Mihail Molcocean işi îndeplinea conştiincios datoria de militar. În majoritatea cazurilor,era trimis pe sectoarele cele mai dificile ale războiului civil din Rusia sovietică pentru a redresa situaţia în favoarea armatei roşii. Probabil din acelaş motiv, la începutul lunii mai 1920 el este numit şeful Statului Major a armatei 14-a, care ducea lupte difensive pe sectorul Vapnearka-râul Nistru. În componenţa acestei armate era înclusă şi Divizia 45 puşcaşi, în cadrul căreia se afla un număr considerabil de basarabeni, inclusiv în corpul de comandă. Comandantul acestei divizii era Iona Iachir, un evreu din Chişinău, care era înzestrat cu calităţi deosebite în arta militară.

Un loc împortant l-a avut Mihail Molcocean în istoria Armeniei sovietice. În scopul formării şi conducerii forţelor armate ale Armeniei, după finisarea războiului civil este trimis în Armenia, deoarece în luna noiembrie 1920 în urma unei lovituri de stat puterea în Armenia este preluată de comunişti, care s-au grabit să proclame puterea sovietica. Deja la începutul anului 1921 de către noua structură statală comunistă este numit în funcţie de comandant suprem al armatei, în locul celui destituit. Se ştie de asemeni că deja în luna aprilie 1921 Mihail Molcocean se afla in fruntea unităţilor militare ale armatei roşii, care au înăbuşit în gânge răscoala ţărănească din regiunea Tambov.

În anul 1924 el este omorât în condiţii enigmatice. 

 Proiect, selecţie şi realizare: Alexandru Valeriu MORARU

SURSA: http://www.mazarini.wordpress.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s