MILITARI DIN BASARABIA (7)

Posted: 23 octombrie 2014 in Documente, ŞTIINŢĂ, Ştiri şi Informaţii

                   MILITARI    DIN BASARABIA (7)

Ornament National

Cijevschi Vasile (1880, s. Zaim, Judeţul Tighina- 14.07. 1931, Chişinău) Studii: superioare în domeniul orientalisticii şi diplomaţiei. Ofiţer în războiul ruso-japonez şi în primul război mondial. Ultimul grad militar- colonel. Preşedinte al Congresului Ostaşilor Moldoveni, care şi-a ţinut lucrările între 20 şi 27 octombrie 1917 la Chişinău. În intervalul de după congres şi până la deschiderea lucrărilor Sfatului Ţării a deţinut funcţia de comisar militar al Basarabiei (împreună cu V. Ţanţu). A fost şef al Statului Major al Comisariatului Militar. A fost ales deputat în Sfatul Ţării de Comitetul Central Moldovenesc Militar, a aderat la Fracţiunea Blocul Moldovenesc. La 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România.

Chiriac Afanasie (25 martie 1891, com. Corjova, Bender-?) Autodidact. Agricultor. Ales deputat la Congresul I al Militarilor Moldoveni din toată Rusia. La 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România.

Cernăuţan Nicolae (1892 sat. Bălăsineşti Hotin- )Studii: Liceul nr.1 Rechelieu din Odessa; Şcoala Militară din Odessa; Şcoala Militară Industrială pentru Instructori din Petrograd. Ocupaţia: instructor. În timpul Primului Război Mondial a luptat în armata rusă, având gradul de sublocotenent. Membru al Partidului Naţional Moldovenesc. La 28 iulie 1917 a făcut parte din delegaţia ce reprezenta Comitetul  Central ostăşesc moldovenesc din Chişinău 

Cernei Nicolae (1892 Toceni, Cahul- ? )Studii superioare. Participant la I război mondial, fost membreu a Comitetului ostăşesc moldovenesc din Odesa, organizat la 14 mai 1917. Participă la crearea cohortelor moldoveneşti, devenind inspectorul general al acestor cohorte. Delegat în Sfatul Ţării de către Congresul militarilor moldoveni.

Căpăţână Olga– (s-a născut la 30 iunie 1955, Lencăuţi, Edineţ),ofiţer sovietic în Afganistan(1979-1989), apoi în Transnistria(1992). Poetă şi prozatoare. Licenţă în Filologie la Institutul Pedagogic  din Bălţi (1978), ziaristă la Radioul Naţional. Preşedintă a Asociaţiei „Mamele ostaşilor”, vicepreşedintă a Uniunii Veteranilor Războiuluidin Afganistan; Preşedintă a Mişcării pentru Pace şi Integrare în Europa. Autoarea „Cărţii memoriei celor căzuţi în Afganistan”(Chişinău, 1997); „Cartea memoriei celor căzuţi în luptele pentru independenţa şi integritatea Republicii Moldova”(Chişinău, 2000)etc.

Chioru Pavel (Ianachi)(7.04.1902, Cartal, Ismail(azi Orlovka, Reni, reg. Odesa-11.10.1937, Siberia). În 1918 trece Nistru şi se înrolează binevol în Armata Roşie, participă la războiul civil din Rusia. Folclorist, istoric. Studii: Liceul din oraşul Bolgrad; Universitatea comunistă „I.M.Sverdlov”din Moscova. A deţinut diferite funcţii de răspundere în Transnistria sovietică. În anii 1928-1930 exercită funcţia de comisar al poporului pentru învăţământ. Este unul dintre fondatorii şi promotorii Uniunii Scriitorilor din RASSM (1928). În 1932 susţine trecerea la grafia latină în RASSM(republică înjghebată propagandistic de Stalin), aducând o contribuţie considerabilă la menţinerea limbii româneşti în stânga Nistrului, lucru pentru care a avut de pătimit: este învinuit în propagandă românească şi executat.

Ciuhureanu Daniel (9 dec. 1885 sat. Şirăuţi, Hotin -5 mai 1950 închisoarea Sighetul Marmaţiei) Studii: şcoala primară din sat; la un liceu din Bălţi; Seminarul Teologic din Chişinău; facultatea de Medicină a Universităţii din Kiev (1913). În 1941 este mobilizat ca medic militar (avînd grad de colonel) 1946 activează în această calitate după care se pensionează. La 5 mai 1950 este arestat şi omorât.

Distincţii: Marea Cruce a Coroanei României cu cordon; Ordinul Ferdinand I în gradul de Mare Cruce cu eşarfă; Ordinul Serviciul Credincios în grad de mare ofiţer ş.a.

Codreanu Ion (1879, Ştefăneşti, Soroca-1949) Participant la luptele Primului război mondial, membru al Comitetului Naţional Moldovenesc din Odessa, condus de Emanuil Catelli; deputat la Congresul Militarilor Moldoveni. Un excelent orator, deputat în Parlamentul României din partea Partidului Naţional Ţărănesc şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Arestat la 25 iulie 1940 de către organele de ocupaţie NKVD din oraşul Bălţi. În 1942, guvernele sovietic şi român au acceptat un schimb de deţinuţi politici- „un patriot român contra unui patriot sovietic”, după cum afirmă presa vremii, Ion Codreanu a fost schimbat cu Ana Pauker (Ana Rabinson), agentă al Kominternului, unul din liderii Partidului Comunist Român, care la acel moment se afla întemniţată în închisoarea din Dumbrăveni. Scrieri: „Un glas din Basarabia(articol despre Nicolae Iorga) în „Viaţa Basarabiei”, 1941, nr.6-7

Creangă Pavel (16.10.1933 satul Sălcuţa, Căuşeni- 19.01.2004 Chişinău) militar,general,ex- Ministru Apărării. După absolvirea Şcolii militare de blindate a deţinut multe funcţii, urcând pe scara ierarhică până la postul de locţiitor al Comandantului de armată. A luptat în Afganistan, a fost consilier militar sovietic în Republica Cuba, este considerat unul din cei care au creat structurile Armatei Naţionale. În perioada anilor 1992-1997 a condus Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

Decoraţii: Ordinul „Ştefan cel Mare”, diferite distincţii sovietice, ale Republicii Afganistan şi Republica Cuba. A fost înmormântat la Cimitirul Municipal Cental din Chişinău.

Ciachir Sergiu-(12.09.1917 s. Sămăşcani, Orhei )militar, erou din Basarabia. Studiază la Liceul militar din Iaşi, iar în septembrie 1939 a intrat la Şcoala de ofiţeri de aviaţie odată cu începerea celui de-al II război mondial. La 10 mai 1941 devine sublocotenent de aviaţie. În calitate de instructor de tir şi bombardament aerian, ofiţerul basarabean participă cu Escadrila 19 în bătălia de la Cotul Donului. Apoi a urmat retragerea şi crunta luptă aerianăde la Târgul Frumos. După capitularea României (trădarea regelui Mihai I)din 23 august 1944, pilotul Sergiu Ciachir a luptat pentru eliberarea Ardealului, Ungariei şi Cehoslovaciei. S-a demobilizat în 1946 în gradul în gradul de căpitan. Comandorul şi-a publicat amintirile în revista Orizont Aviatic nr.7 din 2003

Stângaciu Vlad (Vladimir) (21.01.1907 s. Susleni, Orhei – 16.12.2002, Bucureşti) militar, general de aviaţie. S-a născut în familia  părintelui Constantin din Susleni. A studiat la Liceul „B.P.Haşdeu” din Chişinău, apoi s-a înrolat în Regimentul 3 Rpşiori din Bârlad, îmbrăţişind cariera militară. La Constanţa participă  la asamblarea hidroavionului „Getta”, primul aparat de zbor românesc, conceput să decoleze de pe apă. Îşi continuă  studiile la Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie de la Cotroceni, absolvind-o  cu gradul  de sublocotenent mecanic, clasa III. A fost repartizat  în Flotila de Hidroavioane din Constanţa, unde avansează în gradul de sublocotenent mecanic, clasa II, apoi locotenent mecanic. A participat la zborul temerar fără escală Constanţa- Istambul -Atena- Constanţa, devenind căpitan. Când începe războiul efectuează mai multe zboruri de luptă de-a lungul litoralului Mării Negre, de câteva ori fiind nevoit să aterizeze forţat, dar şi doborând 3 avioane ale inamicului.

Pentru curajul manifestat în timpul războiului a fost decorat cu ordinele „Coroana României” şi „Steaua României” în grad de ofiţer, cu spadă şi panglică de virtute militară, „Virtutea Aeronautică”, precum şi cu ordine şi medalii ale Cehoslovaciei, Italiei, URSS. După ce este disponibilizat în rezervă deţine mai multe funcţii de stat şi pedagogice. Pentru meritele excepţionale în dezvoltarea aviaţiei române i s-a decernat gradul de general-maior. S-a stins din viaţă la vârsta de 95 de ani la Bucureşti.

                                   Autor proiect şi selecţie Alexandru Valeriu  MORARU

SURSA: http://www.mazarini.wordpress.com

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s