SFÂNTUL VOIEVOD ŞTEFAN cel MARE-OCROTITORUL CENTRULUI DE CULTURĂ ŞI ISTORIE MILITARĂ

Posted: 4 iulie 2013 in Uncategorized, Ştiri şi Informaţii

SFÂNTUL VOIEVOD ŞTEFAN CEL MARE – OCROTITORUL CENTRULUI DE CULTURĂ ŞI ISTORIE MILITARĂ

CENTRUL DE CULTURĂ ŞI ISTORIE MILITARĂCENTRUL DE CULTURĂ ŞI ISTORIE MILITARĂ

Colaboratorii Centrului de Cultură şi Istorie Militară, pe data de 2 iulie prăznuiesc Ziua Comemorării Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt – ocrotitorul instituţiei în care activează. La 2 martie anul curent, a avut loc redeschiderea expoziţiei permanente a Muzeului Militar la care în afară de vizitatori au fost prezente mai multe persoane oficiale, inclusiv Preşedintele Republicii Moldova domnul Nicolae Timofti. În cadrul evenimentului un sobor de preoţi militari, printre care Gheorghe Gavriliţă, Corneliu Dobrogeanu, Tudor Spătaru şi Nicolae Andrieş au sfinţit locaşul Centrului, ocrotitorul edificiului fiind ales Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Icoana cu chipul Marelui Domnitor a fost plasată într-un loc de cinste, nu departe de lista eroilor căzuţi pentru integritatea şi independenţa Republicii Moldova.

Cu ocazia acestei zile felicităm colectivul Centrului şi aducem urări de bine, ca Binecredinciosul Voievod sa-i păzească şi să-i călăuzească spre fapte măreţe.

Temeiul pentru acest însemnat eveniment este faptul că la 21 iunie 1992 Biserica Ortodoxă Română a canonizat pe Domnitorul Ştefan cel Mare în rândurile celor sfinţi.

Ştefan cel Mare deschide, în istoria poporului nostru, una din cele mai strălucite pagini de la întemeierea statelor medievale. De-a lungul unei domnii de aproape cincizeci de ani Marele domnitor a făcut din Moldova un factor însemnat al relaţiilor internaţionale in această parte a Europei.

Prin activitatea sa remarcabilă în sfera politicii externe, Ştefan cel Mare a inaugurat o nouă eră a afirmării internaţionale a Moldovei, care s-a impus Marilor Puteri vecine, datorită rolului politic pe care şi l-a asumat în condiţiile reluării ofensivei otomane, şi a câştigat, împreună cu măreţul ei domn, un prestigiu internaţional, care a atras preţuirea şi alianţa unor mari puteri, angajate in confruntarea antiotomană. Conducătorii statelor i-au căutat alianţa, duşmanii l-au privit cu respect, iar umaniştii au fixat pentru posteritate imaginea acestui strălucit domnitor.

Pornind de la realitatea istorică, figura lui Ştefan cel Mare a devenit mitică şi legendară. Imaginea sa se proiectează in creaţiile folclorice şi în literatura cultă, dând naştere la unele dintre cele mai însemnate opere istorice.

Unul din primele portrete din cronicele moldoveneşti reprezintă primul portret literar al atât de cunoscutului domnitor Ştefan cel Mare realizat de cronicarul Grigore Ureche. Înzestrat fiind cu darul de povestitor, G. Ureche este întemeietorul portretisticii in literatura veche. În virtutea talentului sau, el selectează figurile domnitorilor sau boierilor, le ierarhizează, le dă contur propriu, punând alături de trăsăturile fizice şi anecdote -însuşiri de caracter definitorii.

Imaginea Marelui Domnitor poate fi depistată în mai multe săli expoziţionale ale Muzeului Militar

CENTRUL DE CULTURĂ ŞI ISTORIE MILITARĂCENTRUL DE CULTURĂ ŞI ISTORIE MILITARĂCENTRUL DE CULTURĂ ŞI ISTORIE MILITARĂ

Galeria de imagini-portrete de domnitori din Sala Antică şi Medievală a Muzeului Militar, executată la un nivel înalt artistic de pictorul militar, colonel (r) Eduard Stahi a devenit o carte de vizită al acestei săli de expoziţii. În această arcă a domnitorilor, care completează de minune exponatele muzeului militar un loc de frunte îi este rezervat Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Chiar sub această galerie „domească” pe un suport expoziţional se află un bust al Marelui domnitor al Ţării Moldovei Ştefan cel Mare, pe care nu putem să-l comparăm cu altele. Este un unicat, irepetabil şi a fost executat cu mare talent de sculptorul  Boris Dubrovin. Mulţi elevi, studenţi şi vizitatori,inclusiv străini aflându-se în această sală, nu ratează şansa de a se fotografia pe fundalul acestei lucrări interesante.

Glorificand eroul, care a dat Moldovei stabilitate si independenta, vis-a-vis de galeria domnitorilor pe un perete uriaş puteţi observa Arborele genealogic al Neamului Muşatinilor, din care a făcut parte şi celebru Domnitor.
Imaginea lui Ştefan cel Mare este prezentă şi în Sala Renaşterii Naţionale şi Formării Armatei Naţionale. Chiar în prima vitrină se observă chipul Domnitorului pe primele unităţi băneşti al tânărului stat Republica Moldova. In ordinea primelor publicaţii cu grafie latină, alături de primul număr al revistei ”Nistru”(1990) se află şi revista”Cugetul”(nr.1) din 1991 pe coperta căreia se află fotografia monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău.

Este important de remarcat, că chipul şi faptele eroice săvârşite de Ştefan cel Mare  pentru apărarea Ţării Moldovei şi prosperarea ei, sunt exemple concrete demne de urmat pentru tânăra Armată Naţională.

Autor: Alexandru MORARU

Sursa:www. istoriamilitara.org

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s