IN MEMORIAM: GHEORGHE BUZATU

Posted: 30 mai 2013 in ÎN MEMORIAM:, Ştiri şi Informaţii

                                IN MEMORIAM: GHEORGHE BUZATU               Buzatu Gh                           Gheorghe Buzatu s-a născut, la 6 iunie 1939, în comuna Sihlea, judeţul Vrancea. A urmat Liceul „Regele Ferdinand” din Râmnicu Sărat, iar apoi Facultatea de Filologie-Istorie, Secţia istorie, în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1956 – 1961).

Este doctor în Istorie din 1971. A fost cercetător ştiinţific (1961 – 1992) la Institutul de Istorie şi Arheologie „A. D. Xenopol” al filialei din Iaşi a Academiei Române şi cercetător ştiinţific principal (1992 – 1997) al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al filialei din Iaşi a Academiei Române. Începând cu 1997 a fost profesor universitar de Istorie contemporană şi Relaţii Internaţionale la Universitatea din Craiova şi profesor consultant la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

A fost senator de Iaşi în legislatura 2000 – 2004, ales pe listele Partidului România Mare. A făcut parte din Comisia pentru politică externă a Senatului, precum şi din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (dec. 2002 – dec.2004).

Gheorghe Buzatu a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică: 55 de cărţi publicate sub nume propriu, 70 de volume coordonate sau în colaborare, peste 500 de studii şi micro-monografii, articole, eseuri, note etc.

Este coordonator al prestigioasei colecţii „Românii în istoria universală”, care a ajuns la peste 140 de volume. În martie 2010, Gheorghe Buzatu şi-a lansat colecţia „Opera Omnia”, o colecţie paralelă publicată de editura „Tipo Moldova”, cele 13 volume pe care le conţine făcând parte din colecţia „Românii în istoria universală”. Printre cele mai importante volume publicate se numără: „România şi trusturile petroliere internaţionale până la 1929” (Iaşi, 1981, Premiul Academiei Române); „Din istoria secretă a celui de-al doilea război mondial” (vol. I-II, Bucureşti, 1988-1995); „O istorie a petrolului românesc” (Bucureşti, 1998); „Istoria Românilor în secolul XX. 1918-1948” (Bucureşti, 1999; reeditare, 2002). În iunie 2007, Senatul Universităţii „Ovidius” din Constanţa i-a decernat, la propunerea Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, titlul de Doctor Honoris Causa. În decembrie 2008, Adunarea Generală a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România l-a ales pe Gheorghe Buzatu ca membru corespondent.

Savantul a avut o contribuţie importantă în dezvoltarea ştiinţei istorice din Republica Moldova, începând cu lecţiile prezentate în faţa studenţilor,  istoricilor şi terminând cu participarea activă în cadrul multor conferinţe ştiinţifice, inclusiv internaţionale de la Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Marele istoric Gheorghe Buzatu s-a stins din viaţă la 20 mai 2013. Dumnezeu să-l odihnească în pace!      

                                                        Alexandru Valeriu Moraru                                 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s