DOCUMENTE SECRETE SOVIETICE: MILITARI DIN MOLDOVA DEPORTAŢI ÎN SIBERIA (6)

Posted: 7 decembrie 2012 in Documente

CENTRUL DE CULTURĂ ŞI ISTORIE MILITARĂ

Documentul 6

“APROB”

MINISTRU AL AFACERILOR
INTERNE  AL RSS MOLDOVENEŞTI

GENERALUL-MAIOR

(KULIK)

31 decembrie 1954

„SANCŢIONAT”

PROCURORUL ADJUNCT PENTRU PROBLEME

SPECIALE AL RSSM, CONSILIERUL JUDICIAR  SUPERIOR

(KIZIKOV)

31 decembrie 1954

Î N C H E I E R E

30 decembrie 1954                                                          or. Chişinău, RSSM

Eu, împuternicitul executiv al Serviciului special 1 al MAI al RSSM –  locotenentul Zemleanskii, examinînd cererea şi materialele  dosarului nr. 2635 privind deportarea lui Nagornaia Valentina Andreevna, anul naşterii 1915, originară din satul Cernoleuca, raionul Otaci, RSSM, domiciliată în prezent în satul Merki, raionul Merkinsk, regiunea Djambul, RSS Kazahstan,

A M  S T A B I L I T :

Nagornaia V.A. roagă să fie eliberată din deportare, motivînd prin faptul, că soţul ei , din vina căruia a fost deportată, a fost scos de la evidenţă la comendatura MAI.

Din materialele pe dosar se constată, că Nagornaia V.A. a fost evacuată la 6 iulie 1949 din satul Târnova, acelaşi raion, RSSM, şi la 19 noiembrie 1949 a fost condamnată de către Şedinţa specială pe lîngă MSS al URSS la deportare în regiunea Tiumeni, ca membru al familiei unui membru al organizaţiei naţionaliste.

Soţul ei – Nagornâi Nicolai Chirilovici, anul naşterii 1899, din anul 1919 până în anul 1923 participa activ în lupta împotriva Armatei roşii fiind în banda lui Petliura în Ucraina.

După distrugerea bandei în anul 1920, împreună cu rămăşiţele ei a fugit în Polonia. În anul 1923, după desfiinţarea bandei, a refuzat să se întoarcă în Uniunea Sovietică şi a plecat în România.

Locuind în Basarabia în satul Târnova, în anul 1938 a intrat în  partidul burghez – naţionalist „Frontul renaşterii naţionale” şi până în anul 1940 era membru activ al acestuia.

Pentru infracţiunea comisă Nagornâi N.C. la 13 iulie 1941 a fost arestat de NKGB al RSSM şi la 21 martie 1942 a fost condamnat de către Şedinţa specială pe lîngă NKVD al URSS la 5 ani de LCM, termenul pedepsei l-a ispăşit la 30 ianuarie 1947 şi în februarie 1947 a sosit în Moldova.

La 19 ianuarie 1949 Nagornâi N.C. a fost arestat a doua oară şi pentru aceeaşi infracţiune, la 2 aprilie 1949 a fost condamnat de către Şedinţa specială pe lângă MSS al URSS la deportare.

În prezent Nagornâi N.C. din deportare a fost eliberat conform ordinului Procurorului General al MAI şi KGB pe lîngă Sovietul Miniştrilor al URSS nr. 127s/0391/078 din 16 iulie 1954.

Nagornaia (numele de domnişoară – Lavrova) V.A. în perioada ocupaţiei româno-germane locuia în oraşul Chişinău, lucra ca soră medicală, în 1944 a plecat în România, de unde a fost repatriată în 1945.

În anul 1947 s-a căsătorit cu Nagornâi N.C. Conform informaţiei SRM Merkensk a MAI, Nagornaia V.A. lucrează la Secţia raională a sănătăţii, la serviciu se caracterizează pozitiv.

Avînd în vedere, că Nagornâi N.C., din vina căruia a fost deportată Nagornaia V.A., a fost eliberat din deportare şi  faptul, că cu Nagornâi N.C. ea s-a căsătorit în anul 1947 şi nu are nici o legătură cu activitatea lui criminală, precum şi lipsa materialelor compromiţătoare asupra ei,

C O N S I D E R :

A face un demers către Ministerul Afacerilor Interne  şi Procuratura URSS privind anularea restricţiilor de deportare pentru Nagornaia Valentina Andreevna.

Împuternicitul executiv

al Serviciului special 1 al  MAI al RSSM

locotenentul                              (Zemleanskii)

De acord:

Şeful Serviciului special 1

al MAI al RSSM

locotenent-colonelul                        (Batişcev)

(Selecţie şi traducere Alexandru Moraru)

Sursa: ANRM (Informaţia arhivistică se află la Centrul de Cultură şi Istorie Militară)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s