DOCUMENTE SECRETE SOVIETICE: MILITARI DIN MOLDOVA DEPORTAŢI ÎN SIBERIA (1)

Posted: 19 noiembrie 2012 in Documente

Documentul 1

„APROB”

Ministrul- adjunct al afacerilor interne al RSSM

General-maior Kulik

28 ianuarie 1954

„SANCŢIONAT”

Procurorul adjunct pe probleme speciale ale RSSM

Consilier juridic superior Kizikov

30 ianuarie 1954

Î N C H E I E R E :

25 ianuarie 1954                               or. Chişinău, RSSM

Eu, împuternicitul executiv superior al Secţiei 3 al Serviciului special 1 al MAI al RSSM – maiorul Cearova, examinând cererea lui Mudrâi Ilia Ivanovici şi materialele dosarului privind deportarea lui Mudraia Maria Iosifovna, precum şi materialele controlului suplimentar,

A M  S T A B I L I T :

La 6 iulie 1949, din oraşul Floreşti, RSSM, au fost evacuaţi, iar la 8 aprilie 1950 au fost condamnaţi de Şedinţa supremă pe lângă MSS al URSS la deportare în regiunea Amur: Mudraia Maria Iosifovna, anul naşterii 1878, fiica ei – Legostaieva Elena Ivanovna, anul naşterii 1918, şi nepoata – Ludmila, anul naşterii 1941.

Motiv pentru deportare a servit informaţia, precum că fiul lui Mudraia M.I. – Mudrâi Ilia Ivanovici, anul naşterii 1909, în octombrie 1942, a fost recrutat de serviciul român de spionaj în calitate de agent secret şi după absolvirea şcolii de spionaj a fost deplasat pe teritoriul  temporar ocupat al Uniunii Sovietice cu misiuni de spionaj.

Pentru infracţiunea comisă Mudrâi I.I. la 13 ianuarie 1945 a fost condamnat de Şedinţa supremă pe lîngă NKVD al URSS pe art. 54-1”a” al CP al RSSU la 7 ani de LCM.

În anul 1951, odată cu ispăşirea pedepsei, Mudrâi I.I. s-a întors în RSSM, s-a aşezat cu traiul în satul Prodăneştii Noi, raionul Cotiujeni, a intrat în colhozul în numele lui Lenin, unde lucra colhoznic de rând.

Deoarece asupra lui se extinde acţiunea Decretului Prezidiumului Sovietului Suprem al URSS, în baza hotărîrii privind arestul şi etaparea, la 4 septembrie 1953, Mudrâi I.I. a fost arestat şi etapat la locul deportării mamei şi surorii, împreună cu care a locuit până-n ziua arestării sale în anul 1945.

Însă, în drum spre locul de destinaţie Mudrâi I.I. s-a îmbolnăvit şi a fost internat pentru tratament la Spitalul regional din Moscova.

În cererea sa din 08.02.1953 Mudrâi I.I. roagă să fie eliberat cu permisiunea de a se întoarce în RSSM, unde a lăsat soţia şi copilul, motivând prin starea grea a sănătăţii.

La cererea sa este anexat certificatul oficial al spitalului, din care se constată, că Mudrâi este bolnav de tuberculoză în fază acută.

În urma controlului s-a constatat, că după întoarcerea din detenţie şi intrarea în colhoz,  Mudrâi I.I. a început să trăiască în concubinaj cu locuitoarea satului Prodăneştii Noi – Redica Nina Deomidovna, anul naşterii 1924, şi în anul 1953 li s-a născut un copil. Oficial căsătoria nu a fost înregistrată.

Redica N.D., de asemenea, lucrează în colhoz, la lucru se caracterizează pozitiv. Provine din ţărani mijlocaşi. Materiale compromiţătoare asupra ei şi asupra  rudelor sale nu sunt.

Avînd în vedere starea sănătăţii grea a lui Mudrâi I.I., precum şi faptul, că în RSSM el are soţie şi copil,

C O N S I D E R  :

Referitor la Mudrâi Ilia Ivanovici, anul naşterii 1909, restricţiile să nu se aplice. Hotărârea privind arestarea şi etaparea acestuia la locul deportării mamei şi surorii – de anulat, cu permisiunea de a se întoarce în RSSM.

Totodată, a face un demers privind anularea restricţiilor de deportare pentru Mudraia Maria Iosifovna, anul naşterii 1878, Legostaieva Elena Ivanovna, anul naşterii 1918, şi Legostaieva (Mudraia) Ludmila, anul naşterii 1941, cu permisiunea de a se întoarce în RSSM.

Împuternicitul executiv superior al Secţiei 3 al Serviciului special I  al MAI al RSSM

maiorul        (Cearova)

De acord:

Şeful Secţiei 3 al Serviciului special I al MAI al RSSM

maiorul         (Zvonskii)

Şeful Serviciului Special  I  al MAI al RSSM

locotenent colonelul     (Vasiliev)

\ traducere din limba rusa \

SURSA: ANRM, (informaţia arhivistică se află la Centrul de Cultură şi Istorie Militară)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s