TOTALURILE RĂZBOIULUI II MONDIAL

Posted: 31 mai 2012 in Articole

Totalurile războiului II mondial

La 2 septembrie 1945 pe nava americană „Misuri” prim-ministrul  Japoniei a semnat tratatul de capitulare în faţa statelor ce făceau parte din Naţiunile Unite. Cu această acţiune se pune capăt războiului II mondial.

În acest război au fost implicate 61 de state cu o populaţie de 1 mlrd 700 mln de oameni. Acţiuni militare s-au desfăşurat în Europa, Asia şi Africa. Operaţii militare au avut loc în 40 state, principale operaţiuni s-au desfăşurat pe teritoriu Europei. Au fost mobilizaţi 110 mln.de oameni. În timpul războiului II mondial SUA, Marea Britanie, Germania, Italia şi URSS au produs 495 mii de avioane, 279 mii de tancuri, 1mln.758mii de tunuri. În urma acestui război a apărut o nouă organizaţie – Naţiunile Unite, care avea drept scop reglamentarea relaţiilor internaţionale şi evitarea unui nou război.

Cele mai mari pierderi în acest război a avut Uniunea Sovietică. Întrînd în acest război statul sovietic şi-a pus ca obiectiv distrugerea sistemului capitalist occidental şi schimbarea formelor de statalitate din Europa şi totodată readucerea statului sovietic la hotarele fostului Imperiu Rus. La 22 iunie 1941 URSS a fost nevoită să se confrunte cu fostul său aliat – Germania fascistă şi să încheie un tratat de coaliţie cu SUA, Marea Britanie şi Franţa. Ca urmare, URSS a pirdut 40 mln. de oameni, din care 16 mln. – civili. Au fost distruse 1710 oraşe, 32 mii de sate, 65 mii km de căi fierate. Uniunea Sovietică a fost nevoită să mărească numărul forţelor armatei de la 5-6 mln la 10 mln ostaşi. Economia statului a trecut la starea de război, acest lucru a dus la o stagnare economică. Partea europeană a Uniunii Sovietice a fost distrusă complet, la sfîrşitul războiului întreprinderile ce activau la un nivel foarte înalt – erau cele militare, care se dislocau în Siberia. Statul sovietic în acest război a avut şi mari pierderi culturale. Au fost distruse un mare număr de monumente cu caracter istoric şi cultural, cel mai vestit fiind palatul din Pitergov. Un mare număr de muzee şi-au întrerupt activitatea, obiecte de artă valoroase au despărut fără urmă şi nu pot fi depistate pînă în zilele noastre. Cu toate acestea, la sfîrşitul războiului statul sovietic devine  o supraputere. Trupele sovietice se aflau în Europa de sud-est şi Germania de est. Fără participarea URSS nu se rezolva nici o problemă în privinţa viitorului Germaniei. URSS şi-a extins influenţa în Asia, în special în Extremul Orient (în China şi Mongolia). În urma conferinţei de la Potzdam la statul sovietic au trecut regiunile Klaipeda, Sahalinul de sud, insulele Curile. Conform hotărîrii de la Potsdam regiunea Prusia orientală trecea tot la Uniunea Sovietică, schimbînduşi denumirea în Kaliningrad. Odată cu sfîrşitul războiului II mondial URSS s-a implicat într-o confruntare cu statele occidentale care va constitui o greşeală mare (ce va aduce mai tîrziu la dispariţia Uniunii Sovietice).

Statul care a avut de cîştigat cel mai mult în urma războiului a fost SUA. La începutul războiului SUA era un stat neutru care nu se implica activ în relaţiile internaţionale. Odată cu terminarea răzbiului însă, SUA devine un stat supraputere, în acel moment era unicul stat ce deţinea arma atomică. În urma acestui război economia SUA a crescut, întreprinderile funcţionau în plină putere, se creau noi locuri de muncă, care ducea la creşterea bunăstării cetăţenilor. Unii economişti americani susţin că datorită războiului SUA au devenit o putere economică mondială.

La sfîrşitul războiului economiile bancare din Marea Britanie şi Franţa au trecut la băncile din SUA. Armata Americană a devenit una dintre cele mai puternice armate din lume. Bazele militare americane se dislocau în Germania, Franţa, Italia, Austria, Belgia şi Olanda. În Extremul Orient trupele americane se aflau în Japonia, Indochina, Indonezia şi Filipine. Numărul trupelor americane a ajuns la 5 milioane de soldaţi. Datorită fapului că SUA era unul dintre state învingătoare în războiul II mondial, americanii au început să-şi propage interesele economice. În statele care au fost învinse le-au fost închise întreprinderi, în special cele militare, care prezentau concurenţă pentru firmele americane pe piaţa economică internaţională, în special aceasta s-a practicat în Germania, unde una din condiţiile capitulării Germaniei era interzicerea unor firme din industria de automobile. Un mare număr de oameni de ştiinţă din Germania şi Japonia au fost transferaţi în SUA unde au început să activeză în industria militară. Tot militarii americani au transportat în SUA arhivele întreprinderilor militare germane, unde erau descrise cele mai avansate tehnologii ale germanilor.

 Un alt stat din pleada învingătorilor este Marea  Britanie. În urma războiului, economia britanică a avut de pierdut 0,8 % din volumul naţional. Pe teritoriul Marei Britaniei, în urma bombardamentelor germane au fost distruse 2 500 clădiri, au decedat 500 mii din cetăţeni, 800 corăbii ale marinei militare au fost nimicite. În urma acestui război mai mult de 300 de întreprinderi au fost nevoite să-şi sisteze activitatea. Totodată sfera comercială britanică a avut de suferit, la sfîrşitul războiului a avut o scădere de 5-10 % din volumul naţional. La sfîrşitul războiului economia engleză era strîns legată de economia americană. SUA acorda împrumuturi mari întreprinderilor din Marea Britanie, programul nuclear al Marii Britanii a trecut sub supravegherea SUA. Odată cu încetarea războiului, trupele engleze se aflau în Germania, Italia şi în Extremul Orient.

Un alt stat participant la războiul II mondial şi care făcea parte din coaliţia ONU era Franţa. La începutul războiului Franţa a fost cotropită de armata germană, fiind eliberată în 1944 de către SUA, Marea Britanie şi trupele organizaţiei Franţa Liberă. După terminarea războiului Franţa încerca să se ridice la nivelul statelor supraputeri. Aceasta s-a evidenţiat la conferinţa de la Potsdam şi la semnarea tratatului de capitulare a Japoniei. În acest război economia Franţei a scăzut cu 1,5 %. Au fost distruse mai mult de 400 oraşe, după unele date francezii au pierdut în acest război 4 mln. de oameni, 2 mii de întreprinderi şi-au oprit activitatea. Economia Franţei la sfîrşitul războiului se afla într-o stare de stagnare. Aceasta se datora ocupaţiei germane care între anii 1939-1944 a evacuat şi a distrus o mare parte din industria franceză. După unele date economia Franţei ca să se refacă avea nevoie de 25 de miliarde de dolari americani. În acest război a avut de sufirit şi cultura franceză, un mare număr de obiecte de artă din fondurile muzeelor franceză în special din Luvru au fost scoase şi duse în Germania. Au fost distruse tablourile pictorilor, ale celor ce nu făceau parte din vederile culturale ale naziştilor ca Goia, Vangog. Armata franceză la sfîrşitul războiului număra 2 milioane de soldaţi, trupele franceze se aflau în Germania, în Africa de Nord şi în Indochina.

Din statele învise în războiul II mondial cel mai mult a avut de pierdut Germania. Începînd războiul conducerea Germaniei naziste avea ca obiectiv ca să refacă Imperiul German care a fost distrus în primul război mondial şi să îl transforme într-o supraputere mondială. După terminarea războiului însă, Germania era împărţită în zone de ocupaţie a statelor învingătoare ca URSS, SUA, Marea Britanie, Franţa. Oraşul Berlin a fost împărţit în 4 zone de ocupaţie, fiecare zonă avînd un comendant, conducerea supremă era îndeplinită de un consiliu suprem format din reprezentanţi ai ţărilor învingătoare care avea ca obiectiv dezarmarea Germaniei.  În războiul dat Germania a pierdut 14 milioane de cetăţeni dintre care 7 milioane militari. Toate întreprindile au oprit activitatea din lipsă de resurse , economia se afla la pământ, toate oraşele au fost distruse în special oraşul Drezden. Fondul de aur a Germaniei a trecut la SUA şi Marea Britanie. Toate investiţiile germane din Bulgaria, Ungaria, România, Finlanda, au trecut la Uniunea Sovietică. Totodată statul  sovietic avea să primească 25% din materialele tehnice ale industriei Germaniei. Flota germană a fost distrusă, vasele germane au fost confiscate. Germania a pierdut întreaga reţea de căi ferate. Forţele armate ale Germaniei au fost desfiinţate. Au fost închise şi distruse lagărele de concentrare unde s-au aflat 18 milioane de deţinuţi, dintre care 11 milioane au decedat. În urma acţiunilor militare au fost distruse monumentele istorice ale Germaniei. Vestita colecţie de tablouri a muzeului din Drezden a fost transportată de autorităţile sovietice la Moscova.

Un alt aliat a Germaniei a fost Italia. După terminarea războiului nu a fost reconoscută ca stat ce a fost ocupat de către Germania, dar ca stat ce a luptat alături de Germania împotriva Naţiunilor Unite. Italia în acest război a pierdut coloniile sale din Africa de Nord. Au fost confiscate întreprinderile Italiei de peste hotare. În urma acţiunilor militare ce au avut loc pe teritoriul Italiei între anii 1943-1945 au fost distruse 300de oraşe, 1000 de întreprinderi industriale.

Cu semnare actului de capitulare, Japonia a fost obligată să permită staţionarea trupelor americane pe teritoriul său. Totodată s-a început dezarmarea trupelor şi a flotei japoneze. Întreprinderile militare erau închise, o parte din utelajul tehnic japonez a fost transportat în SUA. Starea economică a Japoniei era deplorabilă, şomajul era la un nivel înalt, oraşele Herosima şi Nagasachi erau distruse complet din cauza bombardării atomice. Băncile şi tranzacţiile financiare erau controlate de americani. Japonia a pierdut teritoriile sale la est, în special insulele Curile, Sahalinul de est, regiunea Port Arturului şi teritorii ce le deţinea în China. În urma acestui război, după unele date au decedat 5 mln de japonezi, dintre care 600 mii de prizonieri japonezi au decedat în gulag.

Războiul II mondial a lăsat o stare de tensiune între Japonia şi Uniunea Sovietică privind insulele Curile.

În această perioadă, la putere în China vin comuniştii, în frunte cu Mao Zedung. În perioada războiului, comuniştii chinezi s-au unit cu naţionaliştii, în frunte cu Cin Kai Şi, dar după finisarea războiului s-a început un conflict militar între naţionaliştii chinezi ce erau susţinuţi de SUA şi comuniştii chinezi, ce erau susţinuţi de Uniunea Sovietică.

În Europa de sud-est domina Uniunea Sovietică. Polonia, după mai multe tratative a trecut în sfera de influienţă a Uniunii Sovietice. Polonezii au pierdut teritoriile Ucrainei de Apus, dar au primit teritorii germane, inclusiv şi portul Dansk. Finlanda a devenit un stat neutru datorită insistenţelor SUA şi Marii Britanii, Stalin a fost nevoit să recunoasă neutralitatea Finlandei şi să nu se implice în treburile ei intrne. Austria a fost recunoscută ca sferă de influienţă a ţărilor occidentale, trupele sovietice s-au retras din Viena şi de pe teritoriile Austriei. Stalin a permis să se petreacă alegeri libere în Austria, acest lucru a permis venirea la putere a forţelor democratice.

România a intrat în sfera de influienţă a Uniunii Sovietice, ea nu a fost recunoscută ca stat ce a fost ocupat de către Germania, dar a fost recunoscută ca aliat a Germaniei. O mare parte din fondul de aur a României a fost transportat în Uniunea Sovietică. În urma acestui război, România a pierdut Bucovina de nord şi Basarabia, dar la adresarea partidului comunist, în frunte cu Petru Groza către conducerea Uniunii Sovietice, în special lui Stalin, Transilvania de nord, în septembrie 1945 trece la România.

După terminarea acestui război, Ungaria a fost recunoscută ca aliat a Germaniei şi a fost nevoită să plăteasă unele reparaţii de război. Întregul teritoriu al ţării, inclusiv şi capitala Ungariei Budapesta erau distruse. Acţiuni militare pe teritoriul ei au avut loc pînă în aprilie 1945. Ungaria a intrat în sfera de influienţă a Uniunii Sovietice, pe teritoriul ei staţionau trupe sovietice, la putere venind partidul comunist ungar.

Iugoslavia în acest război a fost recunoscută ca stat ce a fost ocupat de către Germania şi care a adus o mare contribuţie la victoria asupra fascismului. Teritoriul Iugoslaviei reprezenta un conglomerat de diferite naţionalităţi şi confesiuni religioase. Existau şi diferite grupări militare, cea mai puternică fiind gruparea comuniştilor şi naţionaliştilor în frunte cu Iosiv Bros Tito. Susţinuţi de către Uniunea Sovietică, după terminarea războiului, Iosiv Bros Tito devine conducătorul Iugoslaviei. Datorită acestui fapt, Iugoslavia intră în sfera de influienţă a Uniunii Sovietice.

Un alt stat balcanic ce a nimerit în sfera de influienţă a Uniunii Sovietice a fost Bulgaria. Odată cu venirea trupelor sovietice pe teritoriul Bulgariei, la putere s-a instaurat partidul comunist bulgar, în frunte cu Gheorghe Dimitrov. Bulgaria nu a fost recunoscută ca stat aliat a Germaniei. Toată economia Bulgariei era controlată de către Uniunea Sovietică.

Un stat important din Balcani ce a dus la divergenţe dintre Uniunea Sovietică şi Statele Occidentale a fost Grecia, care după război a intrat în sfera de influienţă a Occidentului, dar în Grecia erau puternice partidele de orientare socialiste şi Uniunea Sovietică a încercat să se implice în aceste divirgenţe, dar în urma diferitor întîlniri şi înţelegeri diplomatice, Uniunea Sovietică oficial a declarat că nu se implică în treburile interne a Greciei. Statul grec se afla într-o stare economică foarte grea, industria era distrusă, un mare număr din obiectele de artă au fost scoase din ţară de către germani. Un mare număr de greci au decedat în lagărele de concentrare germane. Conducerea Greciei, după terminarea războiului sa adresat statelor occidentale după un ajutor economic.

Războiul II mondial a fost o mare tragedie, a schimbat destinele a miloane de oameni, a dus la schimbarea hărţii politice a lumii. Din istoria războaielor, acest război este considerat cel mai sîngeros, care a dus la decedarea a zeci de milioane de oameni.

Sergiu Munteanu, Centrul de Cultură şi Istorie Militară

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s